Zocherlounge

verhuur en cultuur in Bloemendaal

  • home
  • verhuur
  • cultuur
  • faciliteiten
  • Foto’s
  • historie
  • contact

Maak van je shit een hit – Annelies Willinck

19 februari 2023

Annelies Willinck’s eerste expositie. De expositie bevat haar meest recente werk dat zich kenmerkt door een figuratieve stijl met een unieke dieptewerking. Haar kleurrijke schilderijen bevatten een uitzonderlijk lijnenspel waardoor in ieder werk perspectief wordt gecreëerd. De expositie bestaat uit een reeks schilderijen en ander werk met een gemengde techniek.

Willinck gebruikt in haar werk heldere kleuren. Zij laat zich inspireren door haar omgeving, haar intuïtie en gevoel. Willinck maakt geen schetsen of plannen. Zij begint en maakt wat ontstaat onder haar hand. Haar dierbaren, de natuur, het licht en bloemen zijn een dankbaar onderwerp. Haar werk daagt de toeschouwer uit tot het vinden van het dieper achterliggende verhaal: ‘de boodschap’.

Als kunstenaar wil Annelies Willinck een positieve boodschap de wereld insturen. Willinck: ‘Na een bewogen tijd is voor mij de tijd rijp om mijn creaties te delen met anderen. Ik maak anderen graag blij en hoop dat mijn kunst inspirerend werkt voor iedereen.”

De bloemenserie kwam tot stand op een dieptepunt in haar persoonlijke leven. In die periode moest Willinck ook haar auto missen. Ze stapte op de fiets. Ze werd gegrepen door de schoonheid van de ‘gewone’ bloemen langs de kant van de weg, waar ze anders aan voorbij racete.

Over de kunstenaar

Annelies Willinck (1970) is een beeldend kunstenaar die zich toelegt op het maken van moderne kunst in verschillende technieken. Willinck voelt zich niet beperkt door ruimte. De omgeving waar zij zich bevindt, is haar werkplaats.
Willinck schilderde en tekende van jongs af aan. Tijdens het keuzevak Kunstgeschiedenis/ Tekenen dat zij volgde aan het VWO bij Jaap te Kiefte aan het Kennemer Lyceum te Overveen ontstond haar intense behoefte om te creëren. “Hij gaf mij de ruimte mijn creativiteit te ontwikkelen en leerde me kijken, dat was zijn belangrijkste les.” Willinck wilde dolgraag naar de Kunstacademie, maar die droom viel in duigen toen haar moeder ernstig ziek werd en ze thuis nodig was. Op aanraden van haar ouders koos ze voor een ‘verstandige’ studie: rechten.

Behalve tekenen en schilderen is zij na enige tijd ook gestart met fotografie, eerst voor de lens en later achter de lens. Naast haar werk als beeldend kunstenaar is Annelies Willinck privacy jurist en consultant risk & compliance.

Samen met haar partner Frans Steenkist en met haar gezin, heeft zij de stap genomen om als beeldend kunstenaar aan de weg te gaan timmeren.

Onderwerp: expositie

Maarten Regtien

23 oktober 2022

Een heerlijk uurtje improvisatie in de traditie van de jazzpianist Keith Jarrett op zondag 13 november 15.00. klik door en geniet al vooraf.

Onderwerp: ongecategoriseerd

Willem Thijs

15 september 2022

TREF ZEKER

In het omvangrijke oeuvre van Willem Thijs speelt het landschap een belangrijke rol. Dat zou je misschien niet zeggen als je kijkt naar de kleurige composities in geometrische patronen die hier aan de muur hangen. Maar vergist u zich niet, want de gedachte aan het landschap ligt er wel degelijk in besloten. Zelf zei hij hierover: het is allemaal gegroeid uit het landschap. Een landschap is een horizontale en verticale gedachte en daar zijn mijn abstracte composities op gebaseerd.

Thijs bracht het landschap terug tot zijn meest elementaire vormen en voegde er het element kleur aan toe. Als zoon van een textielfabrikant was hij gefascineerd door patronen en dat zie je terug in de ritmische vlakverdeling van zijn composities. Soms heb je het gevoel dat er muziek in zit.

Willem was een man van de daad: gretig, gedreven en trefzeker.
Gretig, vanwege zijn enorme levenslust. Tot op hoge leeftijd ging hij op de dingen af, op zoek naar inspiratie, want er was zoveel moois, daar moest hij iets mee, vond hij zelf. Toen zijn actieradius vanwege zijn leeftijd kleiner werd, bleef hij fanatiek doorwerken in het atelier op de tweede verdieping. Met de buitenwereld in zijn hoofd.

Gedreven, dat is nog zwak uitgedrukt. Als Willem een bepaald thema in zijn hoofd had, dan moest hij dat in al z’n mogelijkheden onderzoeken. Vlakverdeling, vorm, licht en kleur, hij kon er eindeloos mee experimenteren.
Het leidde tot series als de Etudes en Verkavelingen, waarin hij de grenzen verkende door steeds kleine variaties in de compositie aan te brengen.
En tot experimenten zoals zijn zogenaamde Druksels, waarbij hij fotografische afdrukken van zijn eigen werk met de hand beschilderde.

En tenslotte trefzeker. Dat was een woord dat Willem graag gebruikte.
Zijn composities moesten trefzeker zijn. Kijk, zei hij eens, toen we voor een van zijn schilderijen stonden. Dit is als een pijl uit een boog, die zijn doel treft. En inderdaad, het is een wonder, zo uitgebalanceerd als zijn abstracte voorstellingen zijn. Dat hele proces van schikken, wikken en wegen, het zoeken naar het juiste evenwicht, beheerste hij tot in de finesses.

In die kleurrijke, wervelende wereld van lijnen en vlakjes ligt alles besloten wat Willem Thijs ons over de wereld om ons heen wilde duidelijk maken. Het is een explosie van levensenergie en – dankzij de fraaie balans – ook een rustpunt.

Thera Folmer-von Oven

Onderwerp: expositie

Paola Kalshoven

15 september 2022

NO WASTE FLOWERS

Bloemen van trash

Paola Kalshoven 1967, maakt unica en kleine series van objecten van afvalmaterialen, zoals muurhangers, kussens, stoelen en zachte sculpturen van stof. Allemaal handgemaakt met oude, ambachtelijke technieken.

De scheidslijn tussen de vrije kunst en design is voor haar willekeurig. Ze begon als ontwerper, nu combineert ze beide disciplines.

In haar werk staat circulariteit voorop. Al tijdens haar opleiding aan de ArtEZ University of the Arts in Arnhem verbaasde ze zich over de enorme verspilling die de massaproductie met zich meebrengt. De meeste mensen consumeren zonder na te denken over de gevolgen van deze industriële productiewijze.

Op de academie begon ze daarom te werken met restanten uit de leerindustrie. In 1993 studeerde ze af met een spiegel en een kleine serie van poefjes, een kast en een grote stoel, gedeeltelijk gemaakt van (industriële) restproducten.

Sindsdien werkt Paola met afgedankt materiaal. Dat kan van alles zijn: overbodig geworden producten, industriële restanten, tweedehands vondsten, vuilnis of een parel gevonden op het strand.

Voor Paola bestaat afval niet, alles kan een nieuwe bestemming vinden.

Ze maakt gebruik van ambachtelijke technieken uit de mode en industriële technieken, zoals tuften, weven, vlechten, rijgen, breien, borduren, naaien, haken, timmeren, smelten en lassen.

Behalve als kunstenaar/ontwerper werkt Paola als styliste voor verschillende bedrijven en magazines. Ook daarbij wil ze mensen bewustmaken dat er schoonheid schuilt in afval, dat afvalproducten een tweede leven kunnen krijgen in de vorm van iets nieuws en moois.

De serie NO WASTE FLOWERS bestaat uit muurhangers, corsages, broches en vazen.

@bordurenbordurenvoortborduren paola.kalshoven@icloud.com

Lydia van der Meer – Foto

Onderwerp: expositie

Homesession met Raoul Michel 11 september 16.00u

29 augustus 2022

Een top artiest die op professionele wijze de zaal meeneemt in zijn repertoire van eigen werk (rake teksten en interessante tunes) en covers. Dit alles met een aanstekelijk enthousiasme.

Na lange tijd als gitarist in bands en voor verschillende artiesten te hebben gespeeld, besloot Raoul zijn eigen pad te volgen en songs te schrijven. In februari 2019 releasde Raoul zijn debuut EP met een optreden in een uitverkocht Patronaat, Haarlem en nog geen 3 maanden later stond hij in Paradiso Amsterdam, tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. In maart 2020 verzorgde Raoul het voorprogramma van Ruben Annink tijdens diens uitverkochte clubtour en halverwege dat jaar deed hij mee met het televisieprogramma ‘Hit The Road’ op SBS6, waar hij met zijn eigen nummer ‘Kom Maar Op Met Die Regen’ de 2e plek in de finale haalde en hoge ogen gooide bij Roel van Velzen, Eric van Tijn, Simon Keizer en John de Mol. 

kaartjes 20 euro

bestellen: https://homesession.nl/

Onderwerp: ongecategoriseerd

Muziek voor de vrede zondag 12 juni 15.00

22 mei 2022

Muziek voor de vrede

Maria Nemtsova (piano) en Vitaly Vatulya (saxofoon)

De combinatie piano saxofoon is een vrij ongebruikelijke maar niet voor Maria Nemtsova (Moskou 1984) en Vitaly Vatulya (Moskou 1987) die onder de naam Vita Duo al jarenlang samen spelen.

Maria won diverse internationale pianocompetities en speelde in onder meer Carnegie Hall en Wigmore Hall. Vitaly is twintigvoudig prijswinnaar bij nationale en internationale competities. Beiden zijn buitengewoon muzikaal en beheersen hun instrument op ongekend hoog niveau. Maar het gaat hen net zo goed en misschien nog wel meer om het overbrengen van hetgeen een componist heeft bedoeld en om de schoonheid en/of waarheid van de klank. Gevolg: intense en doorleefde uitvoeringen van bekend en minder bekend werk, vaak uit de 20e en 21e eeuw, maar net zo goed ook nog van enige tijd daarvoor. Soms ook werken die opnieuw gearrangeerd zijn voor piano en saxofoon. 

Hoewel ze door de hele wereld hebben opgetreden hebben ze een speciale band met Nederland. Maria was docente bij het conservatorium van Amsterdam, Vitaly volgde daar lessen bij de in de hele wereld vermaarde saxofonist Arno Bornkamp en is nu zelf ook een veelgevraagd muziekdocent.

Al meer dan 10 jaar zijn Maria en Vitaly actief in het door hen opgezette project Music for Peace. Daarvoor reizen zij af naar gebieden in de wereld waar mensen zijn getroffen door rampen, terrorisme en oorlogsgeweld. Om daar door middel van liefdadigheidsconcerten en masterclasses mensen een hart onder de riem te steken. Vandaar ook dat juist zij ontstemd zijn en in de war door de oorlog die hun vaderland is begonnen in Oekraïne. Reden te meer om ook dit concert te laten plaatsvinden onder het motto ‘Muziek voor de vrede’.

kaarten: 12,50 euro te bestellen via info@zocherlounge.nl

Onderwerp: concert

opening zaterdag 23 april 16.00 Contrasten en Kwetsbaarheid

31 maart 2022

Expositie met werk van schilder Joost van Kempen en beeldhouwer Boris Paval Conen.

Joost van Kempen kiest uitsluitend landschappen en gebouwen als onderwerp. Op zijn schilderijen zie je steeds vaker lege ruimtes, lange gangen, een open deur of raam. Belangrijk daarin zijn de sterke contrasten tussen licht en donker, waardoor de toeschouwer als het ware de voorstelling binnen wordt getrokken. Dergelijke lichteffecten vind je vooral in landen als Italië of Spanje. In al zijn werk is de mens voelbaar aanwezig, maar niet zichtbaar. Niet de mens zelf staat centraal, maar wat hij ons heeft nagelaten en wat dat voor ons betekent. Ook in zijn landschappen gebruikt Joost contrasten, door verschillende structuren en stofuitdrukkingen te laten zien, van bijvoorbeeld zand, gras, water en bladeren.

Getekend door het leven

Als filmregisseur en scenarioschrijver sleepte Boris Paval Conen (1968) nationale– o.a. twee Gouden Kalveren– en internationale prijzen in de wacht. Dat hij daarnaast al jarenlang als beeldhouwer werkt is minder bekend. Boris maakt realistische beelden van hout. Dit levende materiaal, met al zijn scheuren en knoesten, is net als de menselijke huid: getekend door het leven. Boris raakt gefascineerd door gezichten met een geheim en handen die verhalen vertellen. Zijn beelden zijn korte momenten van kwetsbaarheid, bevroren in de tijd. De combinatie van film  maken en beeldhouwen verschaft Boris de perfecte balans tussen werken met zijn hoofd en met zijn handen. Met bewegend beeld vangt hij emoties, uit stukken hout bevrijdt hij ideeën.

Onderwerp: expositie

Zondag 8 mei 16.00 uur Homesession RCBC presenteert: Franse Chansons

31 maart 2022

Camadou met begeleiding van Hans van Gelderen (gitaar) en Dasha Beltiukova (fluit)

Camadou is Canadese van geboorte en is opgegroeid met Franse chansons en de Canadese iconen Leonard Cohen en Joni Mitchell. Zij heeft de wereld rondgezworven en woont al lang in Nederland. Camadou zingt en speelt gitaar en dwarsfluit. Tien jaar geleden begon ze serieus met optreden, overwegend als vertolkster van Franstalige liederen. 

Hans van Gelderen (1962) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Dick Visser en behaalde in 1991 het diploma Docerend Musicus en in 1992 het diploma Uitvoerend Musicus. Als klassiek gitarist had hij als begeleider en deel uitmakend van verschillende ensembles een international carrière. Daarnaast speelde hij ook “licht” repertoire met een voorliefde voor wereldmuziek.

Dasha Beltiukova werd geboren in Minsk (Wit-Rusland) in een muzikale familie. Vanaf de leeftijd van 7 begon ze op te treden op het podium. Haar eerste stappen in de muziek waren het opnemen van de muziek van haar vader voor films en radioprogramma’s. Omringd door muzikanten groeit ze op met liefde voor klassieke muziek. Ze treedt op als solist. Concertreizen met de Wit-Russische kamer- en symfonieorkesten brachten haar naar de meeste Europese muziekfestivals.
Voor tal van recitals en kamermuziekoptredens biedt Dasha een breed repertoire, van barok tot hedendaags, inclusief moderne werken en wereldpremières

Laat u meevoeren door hun verhalen, zang, spel en liefde voor pure muziek

Tijd: 15.30 uur inloop – aanvang 16.00 uur

Kaartjes:
€ 20,- per persoon, inclusief extra feestelijk Moederdag welkomstdrankje

kaartjes bestellen via: https://homesession.nl

www.camadou.nl

Onderwerp: concert

Lenny Kuhr – 1 mei 2022

28 januari 2022

Lenny Kuhr

1 mei 2022 15.00

Kaartjes € 20,00

bestellen via info@zocherlounge.nl

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 op het label Excelsior wordt uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr

Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd:

Ik heb eens gezegd ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven,’ en nog altijd verbaast het mij dat het lied mij steeds weer weet te vinden. Misschien omdat ik zo’n dankbare ontvanger ben. Het is de mooiste en levendigste kunstvorm die ik ken.

Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt.

Het is een feest om weer te kunnen spelen na een tijd van pas op de plaats, lockdowns en steeds veranderende maatregelen. Mijn kompanen Mischa Kool op bas en Reinier Voet op gitaar en ik hebben jullie gemist. 

Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.

Onderwerp: ongecategoriseerd

Tribute Eva Cassidy & George Michael

28 januari 2022

Anita Sanders

20 maart 2022

gitarist Hans van Gelderen

harpiste Annelies Kole 

kaartje te bestellen via: zingen@anitasanders.nl

De muziek van Eva Cassidy heeft een warme plek in Anita haar hart en George Michael zijn documentaire toonde hoe kwetsbaar en liefdevol die man in het leven stond. Dakloze kinderen konden op zijn ruime steun rekenen en zijn zoektocht naar de ware liefde is zo schitterend vertolkt in Jesus to a Child dat dat nummer dan ook zeker niet ontbreekt in de setlist. Met zijn melodieuze balads wilde George loskomen van zijn pop-idool-aureool en de prachtige arrangementen vertolkt door gitaar en harp, onderstrepen zijn fantastische kwaliteit als zanger en componist.

Onderwerp: ongecategoriseerd

Volgende pagina »

© 2023 Zocherlounge - 06 5154 4409 - info@zocherlounge.nl